Slide 3
Slide 3
Slide 2
Slide 1
Slide 1
Slide 1

Nieuw: “Leefstijlmakers” met deze keer Denice van Appeldoorn, sportmakelaar in Oost

Een nieuwe rubriek over leden binnen het netwerk

 

In de nieuwe rubriek Leefstijlmakers lichten we elke maand een van de leden van het Leefstijlnetwerk uit. Wat beweegt hen? Wat ervaren zij in de buurt en wat zouden ze graag willen meegeven? Je leest het hier! Deze maand bijt Denice van Appeldoorn (33) als sportmakelaar voor volwassenen en senioren het spits af.

 

Je bent nieuw in de buurt. Vertel!

‘Klopt! Ik woon sinds twee jaar in Amsterdam Oost en inmiddels werk ik er ruim een jaar. Ik kwam bij de gemeente in beeld doordat een collega van de tennisschool die al werkt bij de gemeente mij vroeg of ik interesse had in het geven van tennislessen bij naschoolse activiteiten. Vervolgens werd ik benaderd als vervanger van de functie sportmakelaar jeugd in verband met het zwangerschapsverlof van mijn collega. Sinds haar terugkomst werk ik sinds februari dit jaar vast als sportmakelaar voor volwassenen en senioren.’

Waarom werk je graag in deze buurt?

‘Een van de dingen die mij heel erg aanspreken is de diversiteit van de mensen. Daarnaast gebeurt er zo ontzettend veel in de buurt! Zo zijn er veel events op straat, organiseren we de jaarlijkse beweegmiddagen en dragen we bij aan de workshops en opleidingen voor buurtbewoners gericht op sporten en bewegen. Ook is er veel ruimte voor het ontwikkeling. Het zoeken naar nieuwe verbindingen in de wijk in zo’n voorbeeld.’

Wat heb je met sport?

‘Van jongs af aan ben ik altijd al met sporten en bewegen bezig geweest. Van mijn achtste tot mijn achttiende tenniste ik drie tot vier keer per week en speelde ik altijd buiten. Sporten maakt mij heel erg blij en geeft mij veel energie.’

Waarom vind je het werk als sportmakelaar voor volwassenen en senioren interessant?

‘Enerzijds omdat ik sport adem. Dit gevoel wil ik mijn werk graag overbrengen. Anderzijds kan ik in de functie een echte spin in het web zijn tussen onder andere ondernemers, sportverenigingen en welzijnsorganisaties. Ik kan bijdragen aan een goed beweegaanbod in de wijk. Dat geeft mij veel voldoening. Ook vind ik dat de doelgroep volwassenen en senioren meer aandacht verdient. Vaak ligt de focus op sport- en beweegaanbod voor jeugd en jongeren terwijl er juist voor volwassenen en senioren nog heel veel te bereiken is.’

Welke tools zet jij in om mensen te verbinden?

‘Ik vind het in ieder geval erg belangrijk om zichtbaar in de wijk te zijn. Zo ga ik bewust naar activiteiten, buurthuizen en verenigingen toe om dicht bij de doelgroep te zijn. Daar probeer ik veel informatie op te halen bij de buurtbewoners over wat er leeft. Met die informatie kan ik vervolgens snel schakelen met bijvoorbeeld de gemeente. Ik ben natuurlijk geen toverkoningin, maar ik probeer wel zo standvastig mogelijk te zijn als ik iets voor elkaar wil krijgen, ook als dit soms buiten mijn takenpakket ligt. Als sportmakelaar vind ik het heel belangrijk om niet alleen goed te luisteren naar de vraag, maar ook over te gaan op actie. Alleen zo kan je resultaten boeken.’

Welke uitdagingen kom je tegen in je werk?
‘Het vinden van nog meer sleutelfiguren om verder te kunnen blijven bouwen binnen de wijk is zo’n voorbeeld. Hierin zie ik ook de uitdaging voor de leden van het Leefstijlnetwerk om zichzelf zichtbaarder te maken en nog actiever te worden. Het netwerk mag nog meer geademd.’

Hoe vind je dat stadsdeel Oost zich inzet voor een gezonde leefstijl?

‘Extreem goed! Neem het project “Aanpak Gezond Gewicht”. Dit loopt door in verschillende lijnen van onder meer welzijnsorganisaties, events en scholen. Het Jump-in project is een voorbeeld van een programma voor basisscholen om een gezonde leefstijl onder leerlingen te stimuleren. Topscore is dan weer een voorbeeld van een project dat middelbare scholieren na schooltijd laat kennismaken met verschillende sporten. Doordat de gemeente ook opleidingen voor bewoners aanbiedt om bijvoorbeeld buurtsportleider te worden, creëren we een gezonde leefstijl voor, door en met de bewoners. Een gezonde leefstijl vormt op deze manier de rode draad in verschillende projecten en het is mooi dat Oost hierin zichtbaar grote stappen neemt.’

Wat zijn je toekomstplannen als sportmakelaar?

‘Ik wil meer inzetten op aangepaste sporten. Zo wil ik een beter aanbod creëren en meer verbindingen zoeken tussen de deelnemers en bestaande of nog op te zetten activiteiten. Voor het leefstijlnetwerk zie ik de ambitie om het netwerk meer uit te rollen op Ijburg en het Zeeburgereiland.’

Tot slot: Wat is jouw ultieme tip voor een gezonde leefstijl?

‘Het is een beetje een cliché, maar daardoor niet minder waar: vind iets waar je je lekker bij of door voelt. Dat kan gezond eten zijn, maar ook een dagritme vinden. Iets waarvan je weet: als ik dat doe dan voel ik mij fijn en heb ik een leuke dag. Zoek het in kleine dingen. Voor mij is dit bijvoorbeeld het feit dat ik van mijn huis naar mijn werk kan fietsen. Ik kan ontzettend genieten van de fietstocht, de natuur die ik dan zie en het in beweging zijn.’