Slide 3
Slide 3
Slide 2
Slide 1
Slide 1
Slide 1

Fit in Oost Ontmoetingen: Ontdek hoe Paulina bewegen inzet om inspiratie te krijgen en brengen

‘Mijn grote doel voor de toekomst is dat ik graag mensen wil inspireren om te bewegen.’ aldus Paulina Skibniewska (37). In de tijd dat ze nog “Politieke Wetenschappen en Public Relations” studeerde in Polen was ze er trots op dat ze nog nooit aan sport had gedaan. Maar inmiddels is sport juist hetgeen waar zij energie van krijgt en zet ze dit maar al te graag in om anderen te empoweren. Hoe vond deze omslag plaats en wat beweegt Paulina vandaag de dag om zich zo enthousiast in te zetten op het gebied van bewegen? Fit in Oost ging met haar in gesprek om het te horen!

Trainer bij de hardloopcommunity “Midnightrunners”, zeer enthousiast marathonloper, sportlessen geven, werkzaam bij Stichting Single Super Mom en meer… Wie Paulina vandaag ontmoet zou nooit verwachten dat sporten ooit alles behalve in haar weekritme zat. ‘Ik heb dyslexie, maar ondanks dat was ik altijd erg goed in leren en spreek ik vier talen. Ik zat liever in de boeken dan dat ik sportschoenen aantrok. “Als ik in de politiek zit, dan kan ik de wereld veranderen”, dacht ik.

Ook Paulina’s eigen wereld veranderde. Vijftien jaar geleden kwam zij vanuit Polen naar Nederland, is gaan werken in een hotel en kreeg twee prachtige kinderen (nu 8 en 10 jaar oud red.). Na enkele jaren scheidde zij van haar (destijds) man waarna een moeilijke periode volgde.

Deze uitdagende tijd was niet altijd makkelijk, maar als er iets is wat Paulina kenmerkt is dat zij altijd blijft zoeken naar wat haar plezier geeft. Paulina: ‘Ik kreeg van mijn tante de tip om te gaan sporten omdat mij dit zou kunnen helpen om met de moeilijke situatie om te gaan. Ik vond sporten nooit leuk en dacht dat het niet voor mij weggelegd was, maar toch ben ik begonnen met hardlopen en fitnessen. Ik ging naar het park en begon met het rennen van boom naar boom. Elke keer probeerde ik een boom verder te rennen en uiteindelijk gaf ik mijzelf het doel om 5 km te kunnen rennen. Als stok achter de deur meldde ik mij aan voor de Zuidas Run van 10 km. Mijn tante motiveerde mij om een groter doel te kiezen, dus schreef ik mij in voor de halve marathon. In 2023 rende ik mijn eerste hele marathon. In het begin is het altijd zwaar, maar je moet niet stoppen!’

Het sporten empowerde Paulina. Nadat zij na haar scheiding in een uitkering belandde, gaf zij op het voor haar passende moment bij haar klantmanager aan dat ze voelde dat zij klaar was voor een volgende stap. Haar klantmanager verwees haar voor een moederdagevent naar “Stichting Single Super Mom”. Daar aangekomen voelde Paulina zich gelijk thuis en begrepen wat er in resulteerde dat zij zich vol enthousiasme aanmeldde om vrijwilligerswerk te gaan doen binnen de stichting. Ze hielp met de “overall” zaken en gaf daarnaast ook de “Mama Fit” sportlessen.

Tevens wees Paulina’s klantmanager haar op Stichting Sina. Hier volgde zij een cursus die je helpt om je eigen sterke kanten te ontdekken. ‘Het ding wat ik moet doen in mijn leven is mensen helpen. Ik heb een open mindset, werk graag met mensen en wil ze graag helpen om positief te zijn en in beweging te komen.’  aldus Paulina.

De kennismaking bij Stichting Sina bracht ook voor Paulina zelf van alles in beweging. Zo werd zij geattendeerd op de stichting “Emancipatiecentrum Vrouw en Vaart” waar zij inspiratie kon opdoen en stage kon lopen op het gebied van lesgeven in het sporten en bewegen. Het was iemand daar die Paulina wees op de mogelijkheden om de cursussen “LSR” (Leider Sportieve Recreactie red.) en “BSL (Buurtsportleider) volwassenen en senioren” te volgen.

De tijd die volgde was er een met uitdagingen voor Paulina. Ze voedt als alleenstaande moeder twee jonge kinderen op, volgt de diverse cursussen, maakt al het bijkomende huiswerk, doet als vrijwilliger veel ervaring op in het werkveld en sport veel. Paulina: ‘Het was veel passen en meten en werd mij bijna te veel, maar met hulp van familie en vrienden heb ik het gered.’

Op de vraag wat het meedoen aan de cursussen Paulina heeft gebracht antwoord ze zonder enige twijfel als volgt: ‘Ik ben dankbaar voor alle mensen die ik heb mogen ontmoeten, maar door het meedoen heb ik mij ook de Nederlandse taal nog meer eigen gemaakt. Ik heb de woorden geleerd die horen bij sport. Ik was niet bang om voor de groep te staan, maar nu ik de taal nog beter heb geleerd ben ik helemaal niet meer bang. Ook hebben de cursussen mij geleerd om meer creativiteit in mijn lessen te brengen en om les te geven in verschillende sporten. Zo geef ik af en toe ook sportlesjes op de school van mijn kinderen.’

Inmiddels werkt Paulina vier dagen in de week nadat zij vanuit vrijwilligerswerk is doorgestroomd naar betaald werk. Paulina: ‘Op de dag dat ik zou solliciteren bij een sportschool, kreeg ik te horen dat ik als betaalde kracht kon blijven bij “Stichting Single Super Mom”. Ik was zo blij, want ik wilde daar heel graag blijven!’

Wie op woensdagavonden een vrolijke groep renners in de stad tegenkomt kan daar Paulina “spottten” met een muziekbox om haar nek. ‘Bij de Midnightrunners houdt de groep van rennen, sporten en plezier hebben. Ik heb daar echt een community gevonden, het voelt als een familie. Ik krijg van deze groep energie voor de rest van de week.’

Een van de eerste dingen die Paulina zei aan het begin van dit interview was dat zij mensen wilde inspireren om te bewegen. Ze straalt als ze vertelt hoe haar dochter haar vertelde dat ze als ze later groot is ook marathons wil rennen, net als haar moeder. Als we aan Paulina vragen wat ze graag nog zou willen meegeven aan de lezers antwoordt ze als volgt: ‘Ik vind het belangrijk dat mensen kleine doelen stellen in het leven. Deze kleine doelen, ze hoeven écht niet groot te zijn, geven je energie om door te gaan. Wat je ook meemaakt in het leven, je kan je doelen nog steeds bereiken. Soms voelde het alsof niemand mij begreep, maar hardlopen en sport begrijpen mij altijd.’

We hopen dat Paulina haar aanstekelijke enthousiasme en warme, positieve houding nog lang in blijft zetten in Amsterdam Oost om buurtbewoners te inspireren op het gebied van een gezonde leefstijl!