“Waarom heb ik dit niet eerder geweten?” zei een van de huisartsen achteraf, “er is echt een wereld voor mij open gegaan!”
Huisartsenpraktijken ervaren het steeds vaker: Patiënten die, al dan niet bewust, ook hun niet-medische vragen bij de huisarts neerleggen. Steeds meer zorg wordt dichter bij de bewoner in de buurt georganiseerd. De huisarts dient hierbij als spil in de eerstelijnszorg. Het is voor de medewerkers in de huisartsenpraktijk dus belangrijk om het informele en niet medische aanbod goed te kennen zodat er gericht kan worden doorverwezen.
In alle stadsdelen van Amsterdam stapten daarom vorig jaar ruim 45 huisartsen, praktijkondersteuners en assistentes op de fiets om deel te nemen aan een ‘wijktour’: Een tour georganiseerd door Elaa voor (medewerkers van) huisartsenpraktijken om het sociaal maatschappelijke aanbod in de buurt (beter) te leren kennen.
Ook aanbod op het gebied van een gezonde leefstijl en bewegen hoort bij het pakket dat een huisarts in de wijk moet kennen om patiënten er op attent te kunnen maken. De wijktour is een mooie manier om het Leefstijlnetwerk onder de aandacht te brengen van een hele groep huisartsen en praktijkondersteuners tegelijk. “Waarom heb ik dit niet eerder geweten?” zei een huisarts na afloop van de tour. “Er is echt een wereld voor mij open gegaan!”
Elaa’s Regio adviseur voor Amsterdam Oost, Anne Annegarn: “Meestal vinden de wijktours in het voorjaar plaats maar door de coronacrisis is dat dit jaar niet gelukt. We hopen nu aan het einde van de zomer en in het najaar alsnog een of twee wijktours in Oost te kunnen organiseren.”
Het Leefstijlnetwerk hoopt dat er mede door de wijktours een nog betere match kan worden gemaakt tussen eerstelijnszorgaanbieders en buurtbewoners. Want wie weten wat er leeft en speelt, kunnen nog betere verbindingen creëren.