Slide 3
Slide 3
Slide 2
Slide 1
Slide 1
Slide 1

Hierom mogen we ontspanning en rust niet vergeten bij een gezonde leefstijl

Bij het naleven van een gezonde leefstijl denken we al snel aan bewegen en gezonde voeding. Maar er is zeker nog iets wat niet vergeten mag worden: Ontspanning!

Vaak als we willen werken aan onze gezondheid gaan we bewust aan de slag met meer bewegen en gezonder eten. Zo kan je bijvoorbeeld vaker de benenwagen in plaats van de bus nemen, vergroot je je porties groenten gedurende de dag en let je bewuster op met wat je in je mond stopt. Maar wist je ook dat voldoende rust van grote invloed is op een gezonde leefstijl? Toch wordt dit belangrijke onderdeel nog vaak onderschat!

Wij schrijven graag een aantal voordelen voor je op

  1. Voldoende slaap (7-8 uur per nacht voor volwassenen) zorgt ervoor dat je hongergevoel in balans is. Bij slaapgebrek maakt je lichaam meer van het hormoon ghreline aan en minder van het hormoon leptine. Het hormoon ghreline zorgt ervoor dat onze hersenen het signaal krijgen dat we honger hebben. Het hormoon leptine regelt juist dat we ons vol voelen en onze eetlust remt. Met andere woorden: Je hebt dus meer honger en minder snel het gevoel dat je vol zit. Hierdoor blijf je dus trek hebben en eten.
  2. ’s Nachts neemt je lichaam de tijd om te herstellen. Een goed hersteld lichaam zorgt er ook voor dat je lichaam meer verbrandt in ruststand. Daarnaast werkt je eigen lichaam wanneer het rust ook aan het versterken van je immuunsysteem. Oftewel: Voldoende rust zorgt er ook voor dat je minder vatbaar bent!
  3. Als je een activiteit zoekt waarbij jij echt kan ontspannen, maakt je lichaam minder cortisol aan. Cortisol wordt ook wel het ‘stresshormoon’ genoemd en komt vrij wanneer we stressvolle situaties ervaren. Een korte stressperiode kan geen kwaad en cortisol kan er hierbij juist voor zorgen dat we voldoende energie hebben om de situatie aan te gaan. Maar wanneer we te lang stress ervaren, raakt onze cortisolwaarde uit balans. Een te hoge cortisolwaarde zorgt er o.a. voor dat we slechter slapen, ons zwaarmoediger kunnen voelen, last krijgen van pijntjes en ons immuunsysteem minder goed werkt.

Als we onze leefstijl willen aanpassen en gezonder willen worden, is het dus heel belangrijk om naast gezonde voeding en voldoende beweging ook onze ontspanning niet te vergeten. Vind een ontspannende activiteit die bij je past, geef je lichaam voldoende (nacht)rust om weer bij te kunnen tanken en help jezelf weer een stap verder op weg richting je gezonde leefstijl!