Slide 3
Slide 3
Slide 2
Slide 1
Slide 1
Slide 1

Fit in Oost | In gesprek met buurtbewoner Wim tijdens de beweegdag

Het is vrijdagmiddag als we Wim (63), woonachtig in de Watergraafsmeer, treffen in de sporthal Wethouder Verheij. Net als ruim honderd andere buurtbewoners is hij afgekomen op de ‘Beweegdag en Fittest’: Een dag speciaal georganiseerd voor volwassenen en senioren buurtbewoners waar zij kennis kunnen komen maken met het beweegaanbod uit de wijk en waar zij kunnen laten testen hoe fit zij zijn. We zijn kort in gesprek met Wim over hoe hij deze dag heeft ervaren en over wat bewegen voor hem betekent.

 

Hoe bent u bij deze beweegdag beland?

‘We kregen een foldertje bij mijn sportschool. De les die ik normaal daar heb, heeft de docent laten vervallen zodat we hier heen konden komen.’

 

Bent u al vaker naar een beweegdag geweest?

‘Vorig jaar ben ik voor het eerst geweest. Toen was het dacht ik in de spiegelzaal vlakbij het Muiderpoortstation. Kan dat? Oh, wacht ik bedoel het Mirrorcentre!’

 

Heeft u toen aan andere beweegactiviteiten dan nu meegedaan?

‘Ik weet niet zo goed meer wat er toen allemaal was, maar ik heb toen aan één dingetje meegedaan. Deze keer heb ik ook aan één lesje meegedaan. En zeg maar die fitheidstest die hier is, die vind ik dan te confronterend. (al lachend) Ik ben bang voor de uitslag.’

 

En dat terwijl ik van de sportdocent heb gehoord dat u heel actief op de vrijdagen aan het sporten bent! Volgens mij hoeft u zich geen zorgen te maken?

‘Ja, maar ik maak mij toch zorgen!’

 

Los van uw zorgen: Wat vond u van deze dag?

‘Een gezellig dag! Het is leuk en laagdrempelig. Iedereen kan meedoen en iedereen kan binnenlopen. En je krijgt het idee, wat ook zo is, dat sporten voor iedereen is. Dat iedereen mee kan doen in Oost en dat er voor iedereen aanbod is.’

 

Wat betekent bewegen voor u?

‘Je voelt je gewoon fitter, maar niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Op de een of andere manier word je minder lui door bewegen. Ik kan het niet goed uitleggen, maar als je op regelmatige basis beweegt, en dat hoeft niet eens zo veel te zijn, één of twee keer per week, dan voel je je ook helder in je hoofd en fitter als je de straat op gaat. Het heeft invloed op je hele manier van leven.’

 

Dat klinkt heel positief! Heeft u vroeger ook altijd al veel bewogen?

‘Het was na lange tijd dat ik weer iets aan bewegen deed (sinds Wim gestart is bij de sportschool red.). Ik heb vroeger in mijn jeugd heel veel gedanst. Maar op een gegeven moment gaat dat niet meer. Later ben ik toen veel muziek gaan maken, maar is bewegen een beetje naar de achtergrond gedrongen. Maar ik ben wel een liefhebber van bewegen!’

 

En ook van bewegen op muziek?

‘Ja, muziek is voor mij heel belangrijk. Als er geen muziek is, ben ik niet vooruit te branden. Maar als ik muziek hoor, is dat een soort dwingende factor om te bewegen.’

 

Is er nog niets wat u uw medebuurtbewoners zou willen meegeven op het vlak van bewegen?

‘Kom vooral naar de sportschool of kom vooral naar de activiteiten die er zijn. En ik snap dat als je thuis zit het heel moeilijk is om te weten wat er om de hoek gebeurt. Maar er is zo veel! Ik zou zeggen: Kom vooral!’